четвер, 9 липня 2015 р.

архімандріт Іов на прохання козаків Сіркової сотні Холодного Яру та Козаків МО "Козацтво України"(гетьмана Поповича) освятив ікону Богородиці на бойовому прапорі .

На благословення до козацького храму

В минулі вихідні, перед складною морською подорожжю, відомий дніпропетровський мандрівник Сергій Гордієнко отримав благословення в Петриківській церкві Різдва Богородиці. Кореспондент «Вістей» взяв участь у молебні та вкотре побачив легендарну «Білу церкву», яка все більше потребує уваги людської та належного захисту Державного

 
Занедбана святиня
 Спекотна літня днина щедро осяює сонячними променями колись величну будівлю церкви Різдва Богородиці, що зведена за наказом останнього гетьмана Запорізької Січі Петра Калнишевського. Був храм мальовничим: цегляним, тридільним, з чотирьохколонним портиком, завершений трикутним фронтоном на західному фасаді. Та наразі минулої краси вже немає. Стоїть стровинна будівля не один десяток років з облупленими стінами, без куполів, мов обезглавлена людина!

Така собі страшна кара від часів радянських дісталася козацькій святині… Прикро, що й за часи Незалежності не відбулося корисних змін. І все ж завдяки власній міцній будові (мури мають товщу 1, 5 метри) бореться храм за життя.



 Благословення на путь
Та козацьку церкву не забувають гідні нащадки, приходять сюди по благословення, підтримку. От і минулої суботи вклонитися пам’яті пращурів та попрохати в них міці духу своєму й тілу, прийшов відомий дніпропетровський мандрівник, експерт з техніки і психології виживання Сергій Гордієнко. Він нині готується у нову подорож - до Ізраїля. 


Це буде вельми складне, небезпечне випробування! Чоловік бажає подолати близько семи тисяч кілометрів по воді на звичайному каяку.


Мандрівник вже не перший раз отримує Боже благословення саме у козацькому храмі та у його священика, архімандрита Іова. Пан Сергій вважає, що храм, місцеві землі, мають велику силу. «Минулого разу з най скрутніших ситуацій вийшов майже не ушкоджений!»- розповідає Гордієнко.
Цей раз молебна на захист мандрівника проходила у новому дерев’яному храмі на честь Святих Апостолів Петра і Павла.
Провівши її, отець Іов урочисто благословив Сергія Гордієнко й передав йому ікону Різдва Божої Матері, з проханням освятити її у Єрусалимі та вернути назад,у храм, на відродження святині.

В свою чергу відома Петриківська Майстриня Людмила Гарбуля передала мандрівнику розписний дерев’яний таріль з квітками та зозулею, аби він вручив цей подарунок Всесвітньому патріарху.


Подякувавши за дари та благословення, Сергій Гордієнко разом з прихожанами сфотографувався та трохи поспілкувався з священиком й місцевими активістами, що баряться за відродження храму. Мандрівник теж сподівається що згодом церкву буде відремонтовано, бо вважає, що вона потрібна Україні та її народу.


Коментар архімандрит Іов
- За законом Біла церква - пам’ятка архітектури. Тож без дозволу влади не можна тут проводити ремонт. Тому й руйнується святиня. Будинок церкви та землю під нею треба передати у власність громаді. Ми подали прохання щодо цього у відповідні структури влади(зокрема звернулися у громадську раду) та очікуємо на відповідь. Вже не один рік намагаємося вирішити це питання. Нам потрібне у цьому сприяння Держави, патріотів. Бо в будь-яку хвилину можемо втратити родзинку Петриківського краю – Білу церкву.


В цей же день архімандріт Іов на прохання козаків Сіркової сотні Холодного Яру та Козаків МО "Козацтво України"(гетьмана Поповича) освятив ікону Богородиці на бойовому прапорі .





Немає коментарів:

Дописати коментар